0879/472997

Научете повече за Windows 10

2015-08-06 14:42:26
5 / 5 (1 гласа)

Изминаха 6 години от премиерата на Windows 7. Microsoft създават своите PC операционни системи все по-интуитивени и олекотени, както за самият хардуер, така и за крайния потребител.

Windows 8 дебютира с много добри характеристини и екстри, но те не работеха перфектно.

Microsoft се върна към чертожната дъска с Windows 10 и започна разработване на операционна система, която ще бъде по-подходяща за запознатите с Windows 7 потребители, но същевременно без да правят компромиси с модерните функции.

Първото, което забелязваме при Windows 10 е Старт менюто. То е почти, като при Windows 7.

В лявата му колона ще намерите вашите най-често използвани приложения и папки, както и последно инсталирания от вас софтуер. Друг бутон в менюто извежда пълен списък на всички инсталирани програми.

В дясната част на Старт Менюто се намират добре познатите от Windows 8 „кутийки” които можете да аранжирате по ваш избор.

Ако сте привърженик на Full-Screen версията му, можете да преминете към нея от "expand" бутона.

Иконите на папките са доста по лъскави и интуитивни. Разглеждането на съдаржанието на папките е доста по лесно, дори и преди да ги отворите. Объркващата излишна директория „libraries” е премахната.

Task Manager-a също е претърпял редица промени. Сега той е доста по-достъпен и лесен за използване.

Потребителите на Windows 7, трябва да бъдат обедени, че преминаването към Windows 10, ще им донесе само ползи.

 

Подобрения спрямо Windows 8

Спираме се на въпроса: Какви са ползите за Windows 8 портебителите от преминаване към Windows 10.

Windows 8, със своята „таблет” визия доста обърква потребителите. При 10, няма да получите на сила таблет „опциите” ако те не са ви нужни.

Ако пък притежавате Windows таблет или лаптоп с тъч скрийн, таблет режима на 10, ще разпознае  евентоалната липсата на клавиатура и мишка и ще ви предостави алтернативни методи за работа.

Друга интересна възможност е разделянето на екрана на на две половини, което ви позволява да работите с две приложения без да се налага постоянно да ги превключвате.

От Microsoft са решили да направят приложенията доста по „friendly” за поребителите използващи тъч-скрийн.

Не особено привлекателия страничен прозорец на Windows 8  е заменен с доста по функционалния Action Center. Там вие можете да получавате известия от различни приложение и да получавате бърз достъп до различни настройки като Wi-Fi, Bluetooth, Сила на осветеността на дисплея и други.

Инструмента за послените използвани приложения е заменен от доста по-функционалния Task Viewer, който предлага поглед над всички отворени приложения в един общ изглед.

Потребителите, които използват тъч-скрийн устройвста мога да получат бърз достъп до Action Center-a или Task Viewer-а чрез придърпване в дясната или лявата част на екрана.

Други новости, които идват с Windows 10: Освен голяма доза поправки по вече съществуващи в Windows 8 функции, Windows 10 представя и доста нови.

Една от тях е Cortana. Най-простото обяснение на тази нова функция е, че тя е Windows версията на Siri. Съветника Cortana отговаря на гласовите ви команди и може да бъде доста полезна. Тя може да търси в вашите приложения, в Windows Store или в интернет и да отговаря на вашите въпроси.

Другата чисто нова функция носи името Multiple Desktops, и е доста полезна за да организирате работните си процеси.

Нашето лично мнение е, че този път от Microsoft успяха да ни изненадат приятно. Освен всички нови функции, Windows 10  се усеща доста удобен и значително по-динамичен. Спрявя се в пъти по-добре от предшествениците при наличието дори на само 2 GB RAM памет.

Независимо дали в момента използвате Windows 7 или 8, определено има какво да спечелите с инсталирането на новият 10. Подкрепяме го с две ръце.

Завършваме статията с минималните изисквания за неговата работа и линк към страницатцата ни от където можете да си поръчате тази услуга и да преминете към Windows 10 още днес.

·         Процесор: 1 гигахерц (GHz) или по-бърз

·         RAM: 1 гигабайт (GB) за  32-битов или 2 GB за 64-битов

·         Tвърд диск (HDD): 16 GB за  32-битов или 20 GB за 64-битов

·         Видео карта: DirectX 9 или по-нов

·         Дисплей с резолюция: 800x600 или по-толяма

 

   
  Пре/Инсталация на Windows